dima
  • Sigmax

    PROJECTMANAGEMENT  | status: gerealiseerd | jaar: 2013 IT-bedrijf Sigmax vroeg om een kantoor te ontwerpen waarin de verschillende afdelingen van de organisatie samengebracht konden worden, en dat de ruimte biedt om te groeien. In het Business & Science Park in Enschede, direct tegenover het stadion van FC Twente en het NS-station staat nu een krachtig architectonisch gebouw met een gestroomlijnde vormgeving. De volledig glazen gevel brengt natuurlijk daglicht binnen, en geeft zo letterlijk energie aan de gebruikers. Het ontwerp is gebaseerd op een compact gestapeld paviljoen met horizontale belijning volledig van glas met afgeronde hoeken. Slanke, zwevende kantoorvloeren lopen door naar buiten waar ze overlopen in een groendak met mos-sedum begroeiing. De visuele grens tussen binnen en buiten wordt op deze manier minimaal. Werknemers staan zo op iedere verdieping direct in contact met de groene omgeving. Bij binnenkomst valt direct de witstalen sculpturale trap op, een beeldbepalende blikvanger in de open en lichte ruimte die naast entree ook dienst doet als bedrijfsrestaurant, presentatieruimte en vergaderplek. Het interieurontwerp van Ex Interiors zet het open karakter van het gebouw door om de ruimtelijkheid en transparantie zo veel mogelijk te benadrukken. Lichte kleuren en compacte, lage meubels zorgen ervoor dat het zicht niet geblokkeerd wordt. Ex Interiors ontwierp speciaal voor dit project geluidsabsorberende wandbekleding. De stroken gekleurd vilt bestaan uit gerecycled textiel uit de auto-industrie en oude tapijten dat is samengeperst en vervilt. Het gebouw is geroteerd op de kavel geplaatst voor een zo gunstig mogelijke ligging ten opzichte van de zon. Voor alle vier de gevelzijdes is een eigen klimaatconcept bedacht waarbij de klimaatbeheersing direct plaatsvindt via de gevel. De uitkragingen van de verdiepingsvloeren zijn aan iedere gevelzijde verschillend. Zo is de overhang aan de zuidzijde ruim een meter breed zodat het als luifel kan functioneren. De onderkant van de uitkraging is bedekt met RVS panelen waardoor indirect licht van buitenaf dieper het gebouw in kan worden gebracht. Partners: Paul de Ruiter ArchitectsLucassen BouwconstructiesDeerns adviseurs installatietechniekVan Dijk BouwEx Interiors | OKRA landschapsarchitecten